BRA ATT
VETA OM
HÅRFÄRGNING

Enkla och praktiska tips,
idéer och tekniker för att färga håret.

FÄRG

VILKEN FÄRG PASSAR MIG BÄST?

Undvik allt som är mer än två nyanser mörkare eller ljusare än din nuvarande färg. Om ditt hår redan är färgat rekommenderar vi att du bara färgar ditt hår mörkare då det är svårt att ljusa upp färgat hår. Om din hud har en varm eller olivfärgad hudton, prova en varmare färg. En kall eller rosa hudton passar bra till kallare färger.

HUR GÖR JAG OM JAG HAR GRÅTT HÅR?

Nyanser med mer intensiva reflexer (t ex röda) har tendens att täcka grått hår mindre än andra nyanser. Välj en basfärg utan reflexer. Ju mörkare färgen är, desto bättre täcker den. Se ”Vad betyder nyansnumren” nedan.

HUR UNDVIKER JAG GULA/GYLLENE TONER?

Om du bleker håret kan uppljusningsprocessen framhäva de naturliga varma undertonerna. Ju mörkare ditt hår är, desto varmare tenderar tonerna att bli. Det är det som kan göra att vissa hår ser kopparfärgade eller gyllene ut när de bleks. Tänk på att välja en nyans med en askig eller kall reflex för att motverka detta. Se ”Vad betyder nyansnumren” nedan.

VAD BETYDER NYANSNUMREN?

Som alla andra Garnier-nyanser är Olia-serien numrerad efter ett bastal (mellan 1 och 10) som följs av en eller två reflexsiffror efter punkten (mellan 1 och 6). För bastalen gäller att 1 är djupsvart och 10 är mycket ljusblond; för reflexerna står 1 för ask, 2 för violett, 3 för gyllene/varm, 4 för koppar, 5 för mahogny och 6 för röd. Siffran före punkten betecknar basfärgen, t ex mörkbrun (4). Siffran (eller siffrorna) efter punkten betecknar reflexen eller reflexerrna, t ex gyllene/varm (3).

HUR GÅR JAG TILL VÄGA OM BARA MIN UTVÄXT BEHÖVER FÄRGAS?

Då kan det vara nödvändigt att variera verkningstiden i olika delar av håret. Följ bruksanvisningen för att se verkningstider och appliceringsteknik.

KAN JAG BLANDA OLIKA NYANSER FÖR ATT SKAPA MIN EGEN SKRÄDDARSYDDA FÄRG?

Nej, Olia är inte utvecklad för det, så det rekommenderas inte. Välj en nyans och följ instruktionerna för bästa Olia-resultat.

HUR MOTVERKAR JAG ATT FÄRGEN MATTAS AV?

Undvik solen (eller bär hatt) för att undvika att håret bleks. Och se till att håret kommer i minimal kontakt med vatten med klor. Använd också ett schampo och ett balsam som är särskilt utvecklat för färgat håt. Olia-kitet innehåller en stor efterbehandling (54 ml) med ett lock som kan återslutas. På så sätt kan du spara efterbehandling för senare användning.

 

APPLICERING

HUR UNDVIKER JAG ATT FÅ FÄRGSTÄNK PÅ HUDEN VID HÅRFÄSTET?

Efter verkningstiden kan du mycket försiktigt avlägsna färgen vid hårfästet innan du tillsätter vatten och sköljer av. Ett annat tips är att använda Vaseline vid hårfästet när du har applicerat färgen, en creme kan också användas. Om du har otur och får färg på huden kan du använda vatten eller ett milt schampo att avlägsna den med.

HUR LÄNGE SKA JAG SKÖLJA HÅRET EFTER VERKNINGSTIDEN?

Vi rekommenderar att du masserar håret innan du sköljer ur för att frigöra oljorna. Tillsätt därefter lite vatten och massera igen. Skölj slutligen tills vattnet är helt klart.

HUR APPLICERAR JAG BÄST FÄRGEN I MITT HÅR?

Börja med att fördela färgblandningen från mitten av huvudet och från hårrötterna och ut. Fördela blandningen med fingertopparna (använd skyddshandskarna som medföljer förpackningen). Fortsätt att fördela färgen i hela håret, slinga för slinga, för ett jämnt färgresultat. Massera slutligen in färgblandningen noggrant i håret.

 

VAD HÄNDER OM JAG HAR VÄLDIGT TORRA TOPPAR?

Applicera inte färg i topparna (1-2 cm). Vänta med att applicera färgen i hela håret tills det återstår 5-10 minuter av verkningstiden. Annars blir resultatet inte jämnt.

ÖVRIGT

SKA JAG UTFÖRA ETT VARNINGSTEST FÖR ALLERGI?

Alltid! Det är viktigt att du utför varningstestet för allergi 48 timmar innan du använder Olia då en allergi kan komma plötsligt. Detta gäller även om du tidigare har använt en hårfärgning av detta elller annat märke. För mer information klicka här: ladda ner pdf

HUR OFTA BÖR JAG FÄRGA HÅRET HEMMA?

Uppskattningsvis varje 6-8 veckor men det kan variera då allas hår är olika.

SKA JAG APPLICERA OLIA I TORRT ELLER VÅTT HÅR?

I torrt hår.

JAG HAR MYCKET KORT/LÅNGT HÅR. HUR MÅNGA FÖRPACKNINGAR SKA JAG KÖPA?

Om ditt hår går till hakan eller är kortare bör en förpackning räcka. Men är det längre behöver du åtminstone två förpackningar.

yellow flower

Du kan köpa
Olia hårfärger här

yellow flower
yellow flower
yellow flower